Skip to content

Din første bil - Hva skal du velge?

Hopp raskt til:

Du har endelig førerkortet i lomma og friheten venter. Nå står du overfor den spennende oppgaven med å velge din første bil. Med så mange alternativer kan det være overveldende, hvilken bil skal du velge? Vi har rådene du trenger for å gjøre det riktige valget.


Din første bil

Dine behov er viktigst

Begynn med dine behov og utgangspunktet ditt. Hvilke behov har du for plass og komfort? Skal du bruke bilen til pendling, fritidsaktiviteter eller bare til å komme deg rundt i byen? Hvor mange kilometer skal du kjøre per år? Hva slags budsjett har du?

Hva med budsjettet ditt?

Hva bilen koster vil nok stå sentralt i din beslutning om å kjøpe bil. En bruktbil vil for de fleste være det mest overkommelige alternativet, men her finnes det noen fallgruver. Hva bilen koster handler ikke bare om prisen du betaler for å kjøpe den. 

En bruktbil kan ved første øyekast se bra ut, men det kan finnes skjulte feil og mangler. Det vil lønne seg for deg å gjøre research. Motorpressen publiserer titt og ofte lister over hvilke bilmodeller som har minst og mest feil etter å ha tilbakelagt noen år på veien. Det finnes også forumer og bileieres egne erfaringer med ulike merker og modeller. Ingen biler er feilfrie, men noen merker og modeller har større utfordringer enn andre. Kjenner du noen med kompetanse på bil, kanskje en mekaniker. 

Det kan være fristende å kjøpe en eldre modell med mye utstyr, kanskje en med stor motor. Det finnes en tommelfingerregel som sier; har du ikke råd til å kjøpe bilmodellen som ny, har du antageligvis ikke råd til å eie den som brukt. Ingen regler uten unntak selvfølgelig, men dyre merker med mye utstyr og store motorer har langt dyrere deler, service- og forsikringskostnader, i tillegg er det rett og slett mer som kan gå galt på grunn av mengden utstyr.  

Vi vil anbefale deg å gå for en nyest mulig bruktbil med lavere kilometerstand på bekostning av motorstørrelse og utstyr. Er det utstyr du skal prioritere, så er det alt som har med sikkerhet å gjøre.

Les mer om hva du må tenke på når du skal kjøpe bruktbil

bilsikkerhet

Sikkerhet bør trumfe det meste

Uansett hvilken bil du velger, er det viktig å prioritere sikkerhet. Sørg for at bilen har airbag, ABS og ESP – disse er grunnleggende for å beskytte deg og passasjerene dine. I tillegg kan det være lurt å finne en bil med førerassistansesystemer som automatisk nødbremsing og filholderassistent. Dette kan bidra til å redusere risikoen for ulykker og gjøre kjøreopplevelsen din tryggere.

Å velge en bil med avanserte sikkerhetsfunksjoner som kollisjonsvarsling, blindsonevarsling og adaptiv cruisekontroll kan også øke sikkerheten betydelig. Disse systemene bidrar til å forhindre kollisjoner og gjør kjøringen mer komfortabel og bekymringsløs. Investeringen i sikkerhet er alltid verdt det når det gjelder å beskytte deg selv og dine medtrafikanter.

Jo nyere bil du velger, desto større sannsynlighet er det for at den er godt utstyrt med sikkerhetsutstyr. Generelt sett er nyere biler sikrere for både deg, passasjerene dine og medtrafikantene. 

Din første bil

Hvordan skal du finansiere bilkjøpet ditt?

Du har kanskje klart å spare penger til egenkapital eller har noen snille foreldre som ønsker å hjelpe deg med å finansiere din første bil? Har du tenkt å låne penger til bilkjøpet bør du sammenligne lånetilbud fra forskjellige banker. Enkelte banker tilbyr billån for unge under 34 år, med gunstige renter og mulighet for avdragsfrihet inntil 12 måneder. Les mer om det å kjøpe og leie bil her.

Verdt å vite er at det finnes mange gode rentekampanjer på kjøp eller leasing av ny bil. I mange tilfeller er servicekostnader inkludert, samt det finnes gode alternativer for bilforsikring. Her kan det faktisk lønne seg å velge en helt ny bil kontra en bruktbil, da den totale kostnaden i mange tilfeller er lavere enn ved å kjøpe brukt. 

Du må forsikre bilen

I Norge har du ikke lov til å kjøre bil uten at den er forsikret. Det handler spesielt om skaden du kan påføre andre i trafikken. La oss se på noen begrep du må kjenne til når du skal kjøpe bilforsikring:

  • Forsikringspremie er den årlige eller månedlige kostnaden du betaler til forsikringsselskapet for å ha forsikringsdekning på din bil. Premien beregnes vanligvis basert på flere faktorer, inkludert din alder, kjønn, bosted, kjørehistorikk, typen bil du kjører, og hvilken type forsikring du velger.

  • Egenandel er den summen du selv må betale ved en skade eller et forsikringskrav før forsikringsselskapet begynner å dekke kostnadene. Egenandelen er vanligvis fastsatt i forsikringsavtalen og kan variere avhengig av forsikringstype, forsikringsselskap og hvor du bor. 

  • Egenandelen påvirker størrelsen på forsikringspremien din. Generelt sett, jo høyere egenandel du velger, desto lavere blir forsikringspremien, og omvendt. 

  • Bonus er en rabatt som forsikringsselskaper tilbyr til forsikringstakere som har hatt en periode uten skader eller krav på forsikringen. Bonusen belønner sikker kjøring og lav risiko, og kan redusere den årlige forsikringspremien. Bonusen øker vanligvis hvert år uten skader, og blir ofte uttrykt som en prosentandel av den opprinnelige forsikringspremien.

  • Bonustap oppstår hvis du er involvert i en ulykke eller fremsetter et forsikringskrav som fører til at forsikringsselskapet må betale ut erstatning. Ved et bonustap kan den opparbeidede bonusen reduseres, noe som igjen kan føre til at forsikringspremien øker. Bonustapet kan variere avhengig av forsikringsselskapet og hvilken type forsikring du har.

din første bil

La oss nå se på de mest vanlige forsikringsalternativene og hva de innebærer:

(ansvarsdekning): Dette er den lovpålagte forsikringen som dekker skader du påfører andre personer eller deres eiendom i en ulykke hvor du er ansvarlig. Denne forsikringen dekker ikke skader på din egen bil eller dine egne eiendeler. Det er et minstekrav for deg som bileier. Går du for en billig bil kan det være at du klarer deg med denne forsikringen. 


  • Delkasko: Delkasko dekker skader på din egen bil forårsaket av brann, tyveri, glasskade, i noen tilfeller naturkatastrofer som flom eller storm, samt sammenstøt med dyr. Velger du en litt dyrere bruktbil bør du vurdere denne forsikringen.  

  • Kaskoforsikring (også kalt "fullkasko"): Dette er en mer omfattende bilforsikring og dekker det samme som delkasko i tillegg til skader på egen bil forårsaket av kollisjon, enten det er din egen feil eller ikke. Ofte er du forsikret mot glasskade mot en egenandel. 

  • Noen kaskoforsikringer dekker også leiebil når bilen din repareres for skader, samt kostnader til veihjelp knyttet til assistanse ved bilproblemer som motorstopp, flatt batteri, punktering osv. Nyere og dyrere biler bør være kaskoforsikret. 

  • Kasko pluss: En kasko pluss forsikring, er en utvidet form for kaskoforsikring som vanligvis inkluderer dekning for flere situasjoner enn en vanlig kaskoforsikring. De nøyaktige dekningene kan variere mellom forsikringsselskaper, men her er noe av det som vanligvis inngår i en kasko pluss forsikring utover en vanlig kaskoforsikring. 

din første bil

Kasko pluss er for nyere og dyre biler der du ønsker å forsikre deg mot det meste som kan inntreffe, men du også må betale en høyere forsikringspremie.

Her ser du eksempler på hva en kasko pluss forsikring dekker utover en standard kaskoforsikring: 
  • Tyveri og innbrudd: Forsikringen dekker vanligvis tap eller skader på bilen din som følge av tyveri eller innbrudd.

  • Glasskader: Dekning for reparasjon eller utskifting av ødelagte glassdeler, for eksempel frontrute, sidevinduer eller speil, som følge av steinsprut eller andre skader. I noen av kasko pluss forsikringene slipper du også egenandel

  • Naturhendelser: Dette kan inkludere dekning for skader forårsaket av naturkatastrofer som flom, storm, eller fallende gjenstander som tre eller stein.

  • Hærverk: Noen kasko pluss forsikringer kan også dekke skader forårsaket av hærverk.

  • Leiebil: De fleste kasko pluss forsikringer inkluderer dekning for leiebil i tilfelle din bil blir skadet og må på verksted. Mange av kasko pluss forsikringene gir deg reduksjon eller fravær av bonustap ved første skade.

  • Veihjelp: Tilsvarende til standard kaskoforsikring, kan kasko pluss forsikring også tilby veihjelp som en tilleggstjeneste. Verdt å vite er at nye biler med garanti ofte har dekning for veihjelp fra produsenten.


Din første bil

Bilforsikring med maskinskade: For biler med store motorer og avansert drivverk, der nybilgarantien er utgått, bør du vurdere en forsikring som også dekker maskinskade. Du kan gå på svært store kostnader om for eksempel girkassen ryker på biler i de høyere pris-segmentene. 

Når det kommer til prisen på forsikringene så blir det naturlig nok dyrere desto større dekning du har, samt den nevnte størrelsen på egenandelen spiller en vesentlig rolle. Du som ikke har eid bil før har ikke opparbeidet deg noe bonus, dette gjør forsikringen dyrere. Er du under eller rett over 20 år blir også forsikringene dyrere siden det er høyere sannsynlighet for at skader kan inntreffe.

Det finnes heldigvis noen forsikringsselskaper som tilbyr egen bilforsikringspakke for førstegangskjøpere, med rabatter og gode bonusmuligheter. Her lønner det seg å undersøke godt og hente inn tilbud fra flere tilbydere. 

Eksempler på bilmodeller som gode alternativer som din første bil:

Innledningsvis gikk vi inn på behov og budsjett, og hva du bør tenke på. Det er selvfølgelig helt opp til deg å velge, men vi gir deg likevel noen eksempler på modeller som kan være gode alternativer til ditt første bilkjøp:

  • Små og rimelige biler: Volkswagen Up!, Fiat 500, Smart Fortwo

  • Praktiske og kompakte biler: Volkswagen golf, Opel Corsa, Hyundai i20

  • Rimelige og drivstoffgjerrige biler: Volkswagen e-golf, Volkswagen e-up

 

Da håper vi du har fått litt mer innsikt i hva du bør tenke på når du skal kjøpe din første bil. Lykke til med bilkjøpet!

 

Foto: Martin Eriksen | Autoria 

Foto: Vetle Eriksen | Autoria 

 

Relaterte artikler

Jeep Avenger - Kompakt el-SUV med god rekkevidde og råe egenskaper

JEEPs første helelektriske bil, Avenger, er skapt for Norge. Solide kjøreegenskaper på vei og i terreng, høy bakkeklaring og gunstig...

Bilferie - Slik sørger du for at bilen er klar for turen

Skal du på bilferie? Før du pakker bilen og legger ut på veien, er det viktig å sørge for at bilen din er i god stand. I denne artikkelen...

Verditap på bil - Forstå mer om hvordan biler taper seg i verdi

Å eie en bil innebærer en rekke kostnader der verditapet på bilen er en av de største kostnadene dine. Verdien av bilen synker fra det...