Skip to content

Din guide til å kjøpe bruktbil

Hopp raskt til:

Vurderer du å kjøpe bruktbil? Det krever i mange tilfeller grundig forberedelse og kunnskap om hva du bør se etter. Med riktig tilnærming kan du sikre deg en bil som møter dine behov uten å pådra deg unødvendige kostnader eller problemer i etterkant. I denne guiden vil vi gi deg innsikten du trenger for å navigere i bruktbilmarkedet med selvtillit.


Din guide til å kjøpe bruktbil

Viktige Punkter

  • Les alltid annonsen nøye og sjekk bilens historikk, inkludert om den er bruktimportert og servicestatus.

  • Be om en tilstandsrapport fra anerkjente aktører som NAF eller et autorisert verksted, gjerne et merkeverksted. For eldre elbiler, vurder en batterihelsetest.

  • Skriv en ryddig kontrakt for å unngå misforståelser og konflikter i etterkant. Alt som er avtalt muntlig, bør inkluderes.

  • Vær oppmerksom på lovendringer og forbrukerrettigheter som kan påvirke kjøpet, spesielt forbudet mot å selge bil med forbeholdet «selges som den er»

  • Markedstrender viser en økende interesse for elbiler, med mange som vurderer elbil ved neste bilkjøp. Sørg for å holde deg oppdatert på elbilens fremtid i bruktbilmarkedet, hvilke biler som har potensial til å holde seg godt i pris. 

 

bruktbilguide

Forberedelser før kjøpet

Les annonsen nøye

Når du leser en annonse for en bruktbil, er det viktig å være oppmerksom på detaljene. Sjekk alltid kilometerstand, årsmodell, og om det nevnes servicehistorikk for å få en god forståelse av bilens tilstand. Det er også lurt å merke seg eventuelle spesifikke utstyrsnivåer eller modifikasjoner som kan påvirke prisen.

Husk at en fyldig annonse med åpenhet om bilens tilstand ofte reflekterer selgerens seriøsitet. Claus Evensen | Bruktbilansvarlig Autoria Nordlie

Bruktbil sjekkliste

Ta deg tid til å analysere annonsen grundig. Da kan du unngå vanlige fallgruver ved kjøp av bruktbil.

Sjekk bilens historikk

Når du vurderer å kjøpe en bruktbil, er det viktig å sjekke bilens historikk nøye.
  • Kilometerstand gir en indikasjon på hvor mye bilen har blitt brukt, og kan påvirke bilens levetid og verdi.

  • Servicehistorikk viser om bilen har blitt vedlikeholdt i henhold til produsentens anbefalinger, noe som er kritisk for bilens ytelse og sikkerhet.

  • Eierhistorikk kan avsløre om bilen har hatt mange eiere, ikke nødvendigvis et problem, men det kan være en grunn til at bilen har hatt mange eiere.


Det er verdt å vite at en bil med lav kilometerstand ikke nødvendigvis er i bedre stand enn en bil med høyere kilometerstand. Det som virkelig teller, er hvordan bilen har blitt vedlikeholdt og behandlet gjennom årene.

Tilstandsrapport

Be om tilstandsrapport

Å be om en tilstandsrapport før du kjøper en bruktbil er avgjørende for å unngå uventede overraskelser. Tilstandsrapporten gir deg en detaljert oversikt over bilens tekniske tilstand, og kan hjelpe deg med å forhandle om prisen basert på eventuelle funn. Det er viktig å huske at en bil med mange feil og mangler kan føre til høyt verditap over tid.

Husk at en grundig tilstandsrapport kan spare deg for tusenvis av kroner i fremtidige reparasjoner. Claus Evensen | Bruktbilansvarlig Autoria Nordlie

For å sikre at du får en pålitelig tilstandsrapport, anbefales det å benytte tjenester fra anerkjente aktører som NAF, eller et autorisert bilverksted. Disse har ekspertisen som kreves for å gi en nøyaktig vurdering av bilens tilstand.

For eksempel skal fossildrevne bilmodeller som er utstyrt med registerreim, bytte denne når bilen har gått x antall kilometer. Er ikke registerreimen skiftet når produsenten anbefaler det, kan du potensielt gå på store kostnader hvis den ryker.

bruktbil kontrakt

Skriv en skikkelig kontrakt

Å skrive en kjøpskontrakt er alfa omega når du kjøper en bruktbil. Dette dokumentet sikrer at alle detaljer og avtaler mellom deg og selger er formelt nedtegnet, noe som kan forhindre misforståelser og konflikter i etterkant. Det er viktig at kontrakten inkluderer informasjon om bilens tilstand, hjulsett, kjøpesum, eventuelle garantier, og en detaljert beskrivelse av bilen.

Husk at en godt utformet kontrakt kan spare deg for mye hodebry senere.

For å sikre at kontrakten dekker alle nødvendige punkter, bør du kreve følgende elementer:

  • Bilens registreringsnummer
  • Kilometerstand
  • Kjøpesum
  • Overleveringsdato
  • Garantier og/eller forbehold
  • Beskrivelse av bilens tilstand, samt tilstand på dekk
  • Følger vinter og sommerhjul med

din guide til bruktbil

Nybilgaranti og bruktbilimport

Når du vurderer kjøp av en bruktbil, er det viktig å være oppmerksom på forskjellene mellom bruktimporterte biler og biler som er kjøpt ny i Norge. For biler som er bruktimportert, gjelder garantireglene fra landet bilen opprinnelig ble solgt i, noe som kan variere betydelig fra de norske reglene. Dette kan påvirke bilens nybilgaranti og eventuelle krav du måtte ha.

Husk at en sjekk av bilens historikk kan avdekke om bilen er bruktimportert og hvilke garantier som gjelder.

For biler kjøpt ny i Norge, er du dekket av den norske nybilgarantien, som ofte er mer omfattende og gjelder i minst 5 år fra bilen var ny.

Merk at garantien kan falle bort dersom bilen ikke har blitt fulgt opp med nødvendige servicer i sin garantiperiode. Claus Evensen | Bruktbilansvarlig Autoria Nordlie

 

Service og vedlikehold

Servicer og vedlikehold

Servicekostnader kan variere betydelig avhengig av bilens merke, modell og alder. Det er viktig å være oppmerksom på at regelmessig vedlikehold ikke bare sikrer bilens driftssikkerhet, men også påvirker bilens fremtidige verdi.

Husk at en godt vedlikeholdt bil ofte har færre uforutsette reparasjoner, noe som kan spare deg for betydelige summer i det lange løp

Når du kjøper en bruktbil, bør du også være oppmerksom på eventuelle feil og mangler eller skader bilen har hatt. Dette kan ha stor innvirkning på fremtidige servicebehov og kostnader. I tillegg er det viktig å sjekke om bilen har utestående registreringsavgift, da dette kan påvirke den totale kjøpesummen.

Her er noen nøkkelpunkter å vurdere:
  • Registreringsavgift: Sjekk om det er utestående avgifter.
  • Feil og mangler: Undersøk bilens historikk for tidligere problemer.
  • Skader: Se etter tegn på tidligere skader som kan påvirke bilens tilstand.
  • Servicekostnader: Estimer fremtidige kostnader basert på bilens historikk og tilstand.

 

Batteribytte

Batterihelse for elbiler

Når du vurderer kjøp av en brukt elbil, er batterihelsen avgjørende for bilens ytelse og levetid. En batterihelsetest kan gi deg en god indikasjon på bilens tilstand og potensielle fremtidige kostnader. Det er verdt å merke seg at batterigarantien for nye elbiler ofte varer i opptil 8 år, men dette kan variere avhengig av produsenten.

Her er noen tips for å vurdere batterihelsen:
  • Be om en batterihelsetest fra et autorisert verksted.
  • Sjekk garantivilkårene for batteriet, spesielt hvis bilen er importert.
  • Prøvekjør bilen og test rekkevidden

 

Medlemmer av elbilforeningen får rabatterte priser på AVILOO batterihelsetest. Disse testene er tilgjengelig på alle Viking stasjoner i Norge. Les mer om testen her

bruktbilguide

Lovendringer og forbrukerrettigheter

Med de nylige endringene i forbrukerlovgivningen, har det blitt tryggere å kjøpe bruktbil i Norge. Næringsdrivende kan ikke lenger selge bil med forbeholdet «selges som den er», noe som tidligere økte risikoen for kjøpere å ende opp med en bil med ukjente feil og mangler. Dette er en viktig seier for forbrukerne, da det gir en høyere grad av sikkerhet og forutsigbarhet ved kjøp av bruktbil.

Det nye regelverket utvider også selgers ansvar for feil og mangler til to år, opp fra dagens seks måneder. Dette betyr at feil og mangler som oppstår de første 2 årene etter du har kjøpt bilen, antas å være selgers ansvar. Om selger ikke vil stå for utbedring, er det hen som må bevise at feilen ikke er selgers ansvar. Dette gir deg redusert risiko når du skal kjøpe bil i bruktmarkedet.

Hva om bilen har panteheftelser? (restgjeld)

Sjekk registreringsnummeret i Løsøreregisteret hos Brønnøysundregistrene. Dette er gratis og enkelt å gjøre. Heftelser er knyttet til registreringsnummeret, ikke til eieren.

Du overtar ikke automatisk selgerens gjeld ved kjøp av en bil med heftelser. Ansvaret for gjelden ligger hos selgeren. Risikoen ligger i at du kan miste bilen. Dersom selgeren ikke betaler gjelden, kan långiver (banken) kreve bilen tilbake eller tvangssolgt for å dekke lånet

  • Sjekk alltid heftelser før du kjøper en bil.
  • Få skriftlig bekreftelse fra selgeren om at bilen er fri for heftelser.
  • Forsikre deg om at selger betaler inn restlånet på bilen før du registrerer den på deg


Din bruktbil guide

Brukt elbil, fossilbil eller hybrid?

Det kan være utfordrende å bestemme seg for hva slags bil du skal velge, men med riktig informasjon og forberedelse kan du gjøre et informert valg som passer dine behov.

Bilmarkedet er i stor endring, og elbiler blir stadig mer populære. Dette reflekteres i at halvparten av de som planlegger å kjøpe bil neste gang, vurderer en elbil. For de som allerede har tatt steget og kjøpt elbil, er det åtte av ti som sier de vil velge elbil igjen. Dette viser en sterk tillit til elbil som et levedyktig alternativ for fremtiden.

 Elbiler har betydelige besparelser på driftskostnader sammenlignet med tradisjonelle bensin- eller dieselbiler, det er for mange det største argumentet for å kjøpe en elbil. De fleste elbilene i bruktmarkedet er fortsatt ganske nye, så husk at den gjenværende nybilgarantien overføres til deg. Har du behov for varebil så vil en elektrisk varebil gi deg fordeler med lavere driftskostnader og bedre komfort. 

Verdt å merke seg er at til tross for de høye rentene på lån vi har nå om dagen, så finner du mange svært gode kampanjer med lave renter på både brukte og nye elbiler. 

Hvis du er i tvil om at elbil vil dekke behovene dine, kan du vurdere muligheten for en ladbar hybrid. Dette kan gi deg det beste fra to verdener, med mulighet for elektrisk kjøring i hverdagen og bensin eller dieselmotor for de lengre turene. Bruktprisene for hybridbiler har falt kraftig de siste årene, noe som tilsier at du kan gjøre et veldig godt kjøp. Bakdelen er at du må forvente at bilen kan være vanskelig å selge igjen.

En del nordmenn er fortsatt tro til fossildrevne biler der enkelte dieselbiler holder seg svært godt i pris i bruktbilmarkedet. Brukte SUVer med god plass, firehjulstrekk og diesel er populært og kan være et godt alternativ til elbiler og hybridbiler. 

Se utvalget av bruktbiler her:

kjøpe bruktbil

Praktiske tips når du har funnet bilen du vil ha

Vurder bilens pris nøye

Vurder bilens pris nøye opp mot tilsvarende modeller i markedet. Dette gjelder både hvis du kjøper fra en forhandler eller kjøper bruktbil privat. Prisen på en bruktbil kan variere stort basert på bilens tilstand, merke, modell, utstyr, samt hvor godt den har blitt vedlikeholdt. 

Det er også viktig å ta hensyn til kostnader rundt bilholdet på den aktuelle bilen. Enkelte biler er svært dyre i drift.

Husk at den totale kostnaden for å eie en bil ikke bare er kjøpesummen, men også løpende utgifter til drivstofforbruk, service, vedlikehold, deler og forsikring.

For å hjelpe deg med å vurdere bilens pris, kan det være nyttig å sammenligne priser fra forskjellige selgere og vurdere bilens verdi mot disse kriteriene:
  • Kjøretøyets alder og kilometerstand
  • Utstyrsnivå
  • Sikkerhetsutstyr
  • Servicehistorikk og vedlikeholdsdokumentasjon
  • Har bilen nettopp hatt service eller må den ha det snart
  • Når var bilen EU godkjent sist
  • Eventuelle garantier som følger med bilen
  • Bilens generelle tilstand

 

Er du godt forberedt vil du ha bedre forhandlingskort når du skal kjøpe bilen.

kjøpe bruktbil guide

Bestill prøvekjøring

Å bestille en prøvekjøring er et kritisk steg i prosessen med å kjøpe en bruktbil. Det gir deg muligheten til å føle på bilens kjøreegenskaper, sjekke funksjoner og lytte etter uvanlige lyder som kan indikere problemer. Sørg for å teste bilen i ulike situasjoner og hastigheter, inkludert bykjøring, landevei og om mulig, motorvei.

Det er viktig å merke seg at en prøvekjøring ikke bare handler om å se om du liker bilen, men også for å identifisere eventuelle skjulte feil eller problemer.

Her er noen punkter du bør undersøke før og under prøvekjøringen:
  • Responsen fra bremsene.
  • Hvordan bremseskivene ser ut
  • Fungerer demperne godt over ujevnheter
  • Støy, vibrasjoner og lyder under kjøring
  • Slitasje på ratt, seter og girkule
  • Rust eller antydninger til rust i karosseriet
  • Funksjonaliteten til elektroniske systemer
  • Effekten til klimaanlegget
  • Bulker (kan si noe om hvordan bilen er ivaretatt)
  • Forskjeller i lakkfarge. (Kan antyde tidligere skader)

 

Å ta med en venn eller et familiemedlem som har kunnskap om biler kan også være til stor hjelp. De kan oppdage ting du kanskje overser og gi et annet perspektiv på bilens tilstand, sikkerhet og kjøreegenskaper.

Merk at en tilstandsrapport kan gi deg en detaljert oversikt over bilens tilstand. Det anbefales å benytte tilstandsrapporter fra NAF, Viking eller et autorisert bilverksted.

bruktbilgaranti

Juridiske aspekter ved bruktbilkjøp

Kontraktskriving

Å skrive en ordentlig kontrakt er essensielt når du kjøper en bruktbil. Forbrukerrådet anbefaler sterkt at alt som er avtalt muntlig, inkluderes i kontrakten for å unngå misforståelser eller konflikter i etterkant. Dette inkluderer pris, bilens tilstand, eventuelle garantier, og leveringstidspunkt.

Husk at regelverket i Norge utvider selgers ansvar for feil og mangler til to år. Dette gir deg som kjøper en sterkere posisjon.

Når du kjøper en elbil, bør du også inkludere en batterihelsetest i kontrakten. Dette kan spare deg for uforutsette utgifter i fremtiden.

Her er noen punkter du bør inkludere i kontrakten:
  • Pris og betalingsbetingelser
  • Bilens tilstand og eventuelle kjente feil
  • Garanti og garantiperiode
  • Leveringstidspunkt og sted
  • Avtale om batterihelsetest for elbiler

bruktbilguide på nett

Forbehold og garantier

Når du kjøper bruktbil må du være oppmerksom på forbehold og garantier som kan påvirke ditt kjøp. Kjøp fra en merkeforhandler gir ofte tilgang til utvidede garantier og en trygghet i at bilen er sjekket og godkjent etter strenge kriterier. Det er også viktig å vurdere bilforsikringen du velger, da denne kan dekke visse feil og mangler som ikke er dekket av garantien.

Når det gjelder garantier, er det viktig å være klar over at disse kan variere betydelig avhengig av om bilen er kjøpt fra en privatperson eller en forhandler.

Her er en kort oversikt:
  • Privatperson: Som regel ingen garanti, kjøper har begrenset beskyttelse.
  • Bruktbilforhandler: Kortere bruktbilgaranti, moderat beskyttelse for kjøper
  • Merkeforhandler: Ofte utvidede garantier og sjekker, bedre beskyttelse for kjøper.

 

Risiko ved kjøp uten skriftlig kontrakt

Å kjøpe en bruktbil uten en skriftlig kontrakt kan virke fristende på grunn av enkelheten, men det medfører betydelige risikoer. Uten en kontrakt er det vanskelig å bevise hva som ble avtalt hvis det oppstår en tvist mellom kjøper og selger. Dette kan føre til komplikasjoner med garanti, reklamasjonsrett, og ansvar for skjulte feil.

Uten en kontrakt kan det være utfordrende å benytte seg av rettighetene du har som kjøper. Ved å sikre at alle detaljer og avtaler er dokumentert skriftlig, reduserer du risikoen for misforståelser og konflikter. Dette gir en tryggere handel for både kjøper og selger.

Her finner du det Forbrukerrådets elektronisk kontrakt for bilkjøp

bruktbilkontrakt

Oppsummering

Å kjøpe bruktbil er spennende, men kan også være en utfordrende prosess. Det er viktig å gjøre grundig research, be om tilstandsrapporter og sørge for at alle avtaler og garantier er skriftlig dokumentert. 

Med endringer i forbrukerlovgivningen er det nå tryggere å kjøpe bruktbil, men det er fortsatt fornuftig å være oppmerksom og kritisk. Husk at en god forberedelse og kunnskap om bilen du vurderer kan spare deg for både tid og penger i det lange løp. 

Enten du vurderer en elbil eller en tradisjonell bil, er det fornuftig å vurdere bilens historikk, garantier og fremtidige kostnader. Lykke til med bilkjøpet!

 

Foto: Vetle Eriksen | Autoria 

Kilde: Forbrukerrådet

Relaterte artikler

Din første bil - Hva skal du velge?

Du har endelig førerkortet i lomma og friheten venter. Nå står du overfor den spennende oppgaven med å velge din første bil. Med så mange...

Hvorfor må jeg ha service på elbil?

Selv om elbilen din ikke har en tradisjonell forbrenningsmotor, betyr ikke det at den ikke trenger vedlikehold og service. Det er fortsatt...

Kjør ikke med vinterdekk om sommeren: farlig og kostbart

Å bruke piggfrie vinterdekk om sommeren kan virke fristende, spesielt hvis du ikke har tenkt å kjøre mye i sommermånedene. Men det er...